Nou hoor ik al jullie denken….wie of wat is een Miet?

Miet is een enorme Brabantse klankkast. Een sfeervolle ouderwetse huiskamer met allerlei kasten en attributen. Als je een kastdeur opent, hoor je Miet. In het Tilburgs dialect, haar thuistaal. Het zijn korte verhalen die uit deze kasten komen, waarin lichtanimaties en oude voorwerpen staan. Tijdens het verhaal danst de snoepjespot op de maat van de muziek of verdwijnen kledingstukken uit de grote kledingkast. Miet is een fictief personage, gebaseerd op verhalen van ouderen en op wetenschappelijk onderzoek. Kan het horen en praten van dialect (vaak je thuistaal) het welzijn en autonomie bij ouderen beïnvloeden? Ja, zeggen de wetenschappers. Sterker: het kan je uit een sociaal-isolement halen. Dialect als medicijn, troost, wapen en anker.

Zes weken lang zal Miet te zien en te horen zijn in de huiskamer (2.12) in het Zuiderkwartier. Als doorlopende voorstelling die mensen zelfstandig of in kleine groepjes kunnen bezoeken, maar Miet kan ook heel goed gecombineerd worden met allerlei bestaande (ouderen)activiteiten. Daarnaast leent Miet zich ook heel goed als (educatieve) grondlegger voor gesprek met kinderen of los op te zetten activiteiten rondom bijvoorbeeld taal/dialect en/of geschiedenis/cultuur. Miet nodigt uit tot reflectie en dialoog.

Miet is gratis toegankelijk tijdens de reguliere openingstijden van het Zuiderkwartier. Gezien de periode kan Miet ook worden meegenomen in het programma van Contourdusoleil en de Zuiderbazaar.

Meer info:
www.stichtinglaudio.nl/miet

Volkskrant:
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/deze-klankkast-met-dialecten-reist-langs-brabantse-zorgcentra-en-vrolijkt-ouderen-op~b17ac1e0/

Brabants dagblad:
https://www.bd.nl/tilburg-e-o/br-pratende-kasten-die-over-snuupkes-en-noldhakke-beginnen-vrolijken-tilburgse-ouderen-op~adc9a36a/