Een ontdekkingstocht naar een passende stageplaats 

Leerlingen VSO Parcours op stage bij ondernemers in de wijk 

Al een paar jaar worden er via het programma Accent op Ieders Talent stage- en werkervaringsplaatsen aangeboden bij ondernemers in de wijken Trouwlaan, Oerle, Korvel en Uitvindersbuurt. Inmiddels gaan ook leerlingen van VSO Parcours, een school voor voortgezet speciaal onderwijs in de wijk, met succes aan de slag bij ondernemers in de buurt. 

Platenzaak Diggers, Van Hezik, café Berlijn, Janus van Beurden.” Jolande Grijsbach, stagecoördinator van VSO Parcours, somt een lijst ondernemers op waar leerlingen van haar school stage lopen of hebben gelopen. “Soms is het ook een kwestie van kijken wat wel en wat niet werkt”, legt ze uit. Hierdoor is het niet altijd meteen mogelijk om een leerling met succes te plaatsen bij een ondernemer. “We hadden bijvoorbeeld een leerling die ergens aan de slag ging, maar nogal vaak ziek was en vaak te laat kwam. Dan gaan we kijken wat dan wel bij die leerling past. En dat is een ontdekkingstocht. Een leerling moet uitvinden wat bij hem of haar past. We hebben op dit moment een jongen die stage loopt bij hoveniersbedrijf Janus van Beurden en die bloeit daar helemaal op.” Maatwerk is dus essentieel. 

Het voordeel van zo’n stage is dat een leerling werknemersvaardigheden opdoet. Hij kan vast oefenen met op tijd komen, samenwerken en afspraken nakomen. “Maar een leerling neemt zo ook deel aan een wijkactiviteit, is zichtbaar. Onze leerlingen laten vaak naar buiten extreem en stoer pubergedrag zien. Door stage te lopen gaan ze met anderen in gesprek. We begrijpen elkaar beter”, zegt Jolande. 

Nu het programma bekender wordt, melden ook meer ondernemers zich aan, zo merkt Jolande. “Ze zeggen sneller ‘ja’ als we vragen naar stageplaatsen. We hebben als school een goed contact met de ondernemers in de wijk. En hoe vaker je elkaar ontmoet, hoe beter je elkaar weet te vinden.” Maar de school stelt wel reële doelen: ze wil het aantal stageplekken langzaam uitbreiden, en met kwaliteit. “We zijn in elk geval erg blij met deze mogelijkheid voor stageplaatsen”, aldus Jolande.