jun 28th

Elke maand zetten we in de nieuwsbrief van de wijkraad een ondernemer uit de wijk, en lid van Ondernemend Zuiderkwartier, in de schijnwerpers. Deze keer is dat Arnold Smit, eigenaar van De Fietsgarage.

Arnold Smit begon 2 jaar geleden een fietsenwerkplaats aan het Rubensplein. Naast fietsreparatie kun je bij Arnold ook fietsen huren en tweedehands fietsen kopen. De zaak, naast Arnolds woning, bestaat uit een garage met daarachter een plaats. Over een aantal maanden moet ook een schuur achter in de tuin bij de zaak zijn getrokken.

De werkplaats staat en hangt vol met fietsenmakersspullen: gereedschap, zadels, wielen, bandenreparatiekits. Buiten staat een hele rij tweewielers. “Die zijn allemaal in reparatie”, vertelt Arnold. “Gelukkig zijn het er veel, ik heb het druk.” Er staan ook twee opvallende rode fietsen tussen, met de naam van De Fietsgarage erop. “Leenfietsen”, legt Arnold uit. “Die krijgen klanten mee als ze hier hun fiets ter reparatie moeten achterlaten.” Het tekent Arnold, hij wil zijn klanten graag zo goed mogelijk van dienst zijn. “Ik wil iedereen helpen, al moet het soms via een collega”, zegt hij. Zo haalt hij regelmatig kapotte fietsen op bij zijn klanten. “En als mensen hun gerepareerde fiets willen ophalen even na sluitingstijd, dan maak ik daar geen probleem van.”

Arnold zit al 30 jaar in de fietsenbranche. Hij werd ooit opgeleid tot automonteur. Begon als fiets- en bromfietsmonteur bij Ton van de Klundert en vervolgens werkte Arnold 14 jaar bij fietsenzaak Guill. van de Ven. Daar werd hij ontslagen, waarna hij 11 maanden werkloos thuiszat. “De muren kwamen echt op me af”, zegt Arnold. “Ik was toen al boven de 50 en kwam nergens aan de bak. Ik besloot dan maar zelfstandig fietsenmaker te worden.” Arnold is nu 2 jaar ondernemer en zijn zaak draait aardig. Maar soms is het ook sappelen. “Nu, in het zomerseizoen, fietsen mensen veel en komen ze dus ook vaker om hun fiets te laten repareren. Maar in de winter is het veel moeilijker.”

Overal lees je dat de fietsen als warme broodjes over de toonbank gaan. Maar volgens Arnold betekent dat niet dat het goed gaat in de fietsenbranche. Integendeel. “Kleinere en degelijke fietsenzaken hebben het moeilijk, omdat de handel tegenwoordig vaak via internet gaat. En tegenwoordig kun je zelfs bij de bouwmarkt of supermarkt al een fiets kopen. Ik zie daardoor steeds meer fietsen van slechte kwaliteit in mijn werkplaats. Waar ik geen onderdelen voor kan krijgen, wat maakt dat ik ze moeilijk of niet kan repareren. Ik zeg tegen klanten altijd: ‘Koop je fiets bij degene die hem maken kan’. Als ik een band moet vervangen, leg ik klanten altijd goed het verschil uit tussen de duurdere en de goedkopere variant. Meestal kiezen ze dan wel voor de iets duurdere. Kwaliteit wint altijd.”

Tilburg is een stad met extreem veel fietsenzaken. Ook de buurtfietsenmaker is in opkomst, ziet Arnold. Dat betekent veel concurrentie. Gelukkig heeft Arnold een vaste klantenkring opgebouwd en onderscheidt hij zich met aantrekkelijke prijzen en goede service voor zijn klanten. “En ik zie dat mond-tot-mondreclame werkt: mensen vertellen elkaar over hun goede ervaringen”, zegt hij. Dus voorlopig maakt hij zich geen zorgen over zijn bedrijf. “Zolang de handel door blijft kabbelen, is het goed.”

De Fietsgarage
Rubensplein 25, Tilburg
www.defietsgaragetilburg.nl

Arnold in zijn werkplaats.

2 Comments to "Ondernemer in de kijker: Arnold van De Fietsgarage"

 • Wendy Kroon
  3 juli 2019 at 21:44

  Wij zijn super trots op je

 • Valerie
  4 juli 2019 at 12:23

  Heey arnold

  Wat leuk een eigen bedrijfje haha. Ik wil je succes wensen en hoop dat alles goed gaat met je en hoe is t verder met joke

  Groetjes valerie

Laat een reactie achter

Uw naam *: Uw email *: Uw email adres wordt niet getoond bij uw reactie
Reactie*:

COPYRIGHT © WIJKRAADZUIDERKWARTIER.NL.
Design door Webdinge.nl